Ana Menü
03/01 TERTIPLER 2022 KÖY HAYRI 2022 Ramazan Bayrami Arefe günü Mezar ziyareti Esra & Enes Dügün  Sena & Fahri  Dügün 21.08 2021 Cömlekci gencler Hümeyra & ismail Dügün günü Hümeyra & ismail Dügün TUGCE & ENES dügün TUGCE & ENES nisan TUGCE & ENES KINA TUGCE & ENES Nikah A.C.D GÜNLERi Haber Arşivi videolar Çömlekçi kuş bakışı kaliteli görünüm 25.04.2010 MsSerpen 2016 Köy ve Köylülerden Fotograflar KÖY HAYRI NOSTALJI FOTOGRAFLAR
Anket
Web Sitemizi Beğendiniz mi ?

Sayac



İstatistikler Yükleniyor ..!

Askerlik

 Köyümüzde gelenekselleşmiş köklü bir geçmişe sahip olan askerlik kutsal bir görev olarak değerlendirilir. Asker olmak onurlu ve erdemli bir insan olmayla özdeşleştirilir. Genel anlamda kabul edildiği gibi bizim köyde de askerliğini yapmayan kişiler hoş karşılanmaz, sözleri dikkate alınmaz.(herhangi sebepten dolayı örneğin hastalık gibi durumlarda hariç)  
Topluma bu denli önem verilen bu görevin başlangıcında ve bitişinde diğer geçiş dönemlerinde olduğu gibi çeşitli törenler yapılmaktadır. 
Köyümüzde yaygın olarak yapılan uygulamalardan biri, pusulası (askere çağrı mektubu) gelen gençlerin akrabaları ve arkadaşları tarafından sırayla yemeğe davet edilmelidir. Bu yemek yalnızca asker adayına verildiği gibi, ailesiyle birlikte ağırlandığı da olmaktadır. Yemek sırası ve sonrasında eğlenceler yapılması da yaygın bir uygulamadır. Bu şekilde bütün ailelerin gönlü alınmış olur. Tertipler çok kalabalık ise günde 6–7 öğün yemek yedikleri olur. Sabah kahvaltısı, öğleye doğru(sadece içecek ve pasta börek tarzı atıştırılır),öğle yemeği, ikindi sıralarında çay vb, akşam yemeği ve gece 23 sıralarında gece yemeği yenir. Bu kadar yemek yemesinin başında tertiplerin son bir ay kala toplanması ve kimse gönül bırakmasın diye hatır alma maksatlıdır. Askere gidecek gençler yaklaşık bir ay boyunca köyün her tarafında gezerler, çember oluşturup bağırırlar ve mani söylerler. Bu yüzden sesi kısılan çok kişi olur. Bağırma işlemini çok kez uygularken mani işini genelde gençlerin içinden birinin gönül bağladı kişinin evinin yanına gelince yaparlar, yaklaşık bir ay böle geçer.
Bu bir ayın sonlarına doğru duvarlara aklından geçenleri dökerler. Bir üst devrenin yazısına zarara vermeme itinası içinde yaparlar. Son zamanda her tertip köyün belirli yerlerine kalıcı eserler bırakmaya çalışırlar.
Gitmelerine yakın mevlit ve eğlence yaparlar.  Mevlidi her tertip yapmasa da eğlenceyi her tertip yaparak gider. Mevlit yapacaklarsa kendi ekonomik güçleri çerçevesinde ya kadınlı-erkekli yemekli bir mevlit ya da camide okutulan mevlidi şerif ve akabinde lahmacun tarzı bir şeyler yaparlar.
Eğlence yerini sabahtan akşama kadar hazırlanır, ışıklandırma, görsel efektler. Eğlence düğün eğlencelerinden farklı bir hava içindedir, sevinç, hüzün hepsi bir arada yaşar. Mevsim durumuna göre farklı yerlerde yapılsa da genellikle okul bahçesi içersinde gerçekleştirilir. Orkestra(kırmızı gül) eşliğinde gece geç saatlere kadar sürer. Tertipler çeşitli etkinlikler içinde pist alanına gelir. Sırasıyla ağır hava, karşılama, çiftetelli, halay çeker. Askerler oynarken evli olanların eşleri, sözlü olanların sözlüleri, sevdiği olduğu halde görüntüsü olmayanların aracıları ve son olarak da hiç bağlantısı olmayanların da çevresinden birisinin veya annesi her askerin boynuna bir eşarp takar kırmızı-beyaz ayyıldızlı. Daha sonra aileleri ile birlikte oynarlar. Genelde eğlence için güven ve saz ekibi gelir onlarında hakkını yememek lazım, güven bey askerleri bir çember içinde toplar ağlatana kadar ağır asker parçası söyler, ağlamamak elle değildir. Askerler gönlünce eğlenerek gecenin geç saatlerine kadar oynarlar.
Sülüsleri aldılar mı gidiş tarihleri farklı olduğu için gidecek ilk askerin gitmesine bir gün kala asker duası yapılır. Genelde yapıldığı yer trafo diye tabir edilen köyün girişinde ki alandır.  Bakkalın orda askerler ve erkekler bulunur. Kooperatif binasının orda da bayanlar bulunur. İmam asker duasını yapar ve askerler teker teker sıraya geçerek herkesin elini öper, eli öpülen kişiler askerlerin cebine gönlünden koptuğu kadar para ve hediye koyar(bunun anlamı da benim için nöbet tut oluyormuş) öl öpme işi bayanlarda tamamlandıktan sonra biter. Önceleri temsili olarak mezarın yanına kadar askerler bağırarak ve mani söyleyerek mezarın yanına kadar gidermiş, ancak bu pek görülmemektedir günümüzde el öpme işi bittikten sonra dağılırlar.
Köyden konvoy oluşturularak ve arabalara bayrak asılarak sırası gelen askerden başlamak kaydı ile teker teker terminale kadar götürülüp yolcu edilir. İstisnalar köyümüze yakın gidenlerin şahsi araçları ile birliğine kadar teslim edilmesidir.
EN SESSİZ ASKER GİTMESİDE ÇEŞİTLİ SEBEPLERLE YAŞITLARI İLE ASKERE GİDENLERİN DEVRE KAYBI OLARAK ASKERE GİTMESİDİR. BU ASKERLERİN DUASI VE EĞLENCESİ DAHA ÖNCE OLDUĞU İÇİN SESSİZ SEDASİZ ÇEKER GİDERLER…



Üye Girişi


2009 - 2021 © Çömlekçi Köyü

                 Sitenin bütün hakları saklıdır,kaynak gösterilmeden ve izin alınmadan hiçbir içeriği alınamaz.

 

YukariCik